20 Ιανουαρίου 2021

Βελτιωμένος αλγόριθμος ταξινόμησης ευθείας ανταλλαγής (bubble sort) - Δημιουργία τυχαίας λίστας διαφορετικών ακέραιων αριθμών (random - randint)

 


 Ο αλγόριθμος ταξινόμησης ευθείας ανταλλαγής (bubble sort) είναι αρκετά αποδοτικός αφού δεν επαναλαμβάνει συγκρίσεις μεταξύ ήδη ταξινομημένων στοιχείων. 

Όμως, στην κανονική του μορφή, κάνει συγκεκριμένα περάσματα (n-1, όπου n το μήκος της λίστας προς ταξινόμηση), ακόμα κι όταν η λίστα είναι ήδη ταξινομημένη.

Αυτό μπορεί να διορθωθεί ελέγχοντας αν στο τέλος ενός περάσματος από τα n-1, προκύψουν μηδενικές ανταλλαγές.

Στο αρχείο python που παρατίθεται, έχουμε την απλή υλοποίηση και την βελτιωμένη. Η λίστα των αριθμών παράγεται με την χρήση της βιβλιοθήκης random και της συνάρτησης randint, ώστε να έχουμε μια τυχαία και όχι προσχεδιασμένη λίστα.    

Αρχείο Python 1

 Αρχείο Python 2

Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται ο κώδικας του προγράμματος και η εκτέλεση του, όπου φαίνεται ξακάθαρα ότι σε μία τυχαία αταξινόμητη λίστα στην απλή υλοποίηση του bubble sort κάνουμε δύο περάσματα επιπλέον σε σχέση με την βελτιωμένη υλοποίηση. Σε μία λίστα 10 αριθμών η διαφορά φαίνεται μικρή, αλλά σε πολύ μεγάλες λίστες υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση επαναλήψεων.