14 Μαρτίου 2013
12 Μαρτίου 2013
Αλλαγή δικαιωμάτων στο UBUNTU
Αλλαγή δικαιωμάτων στο UBUNTU - Άσκηση
Με την εντολή chmod αλλάζουμε τα δικαιώματα ενός αρχείου.
Με την εντολή chmod αλλάζουμε τα δικαιώματα ενός αρχείου.
- Στη γραμμή δικαιωμάτων -rw-rw-r-- η πρώτη παύλα "-" σημαίνει ότι πρόκειται για αρχείο αλλιώς αν ήταν φάκελος θα υπήρχε το "d", δηλ. drw-rw-r--
- Η πρώτη τριάδα μετά την παύλα "rw-" σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του αρχείου, δηλαδή ο χρήστης που το δημιούργησε έχει δικαίωμα Ανάγνωσης - Read (r) και Εγγραφής (Τροποποίησης) - Write (w) και όχι Εκτέλεσης - Execute (x) που ούτως ή άλλως δεν επηρεάζει ένα απλό αρχείο κειμένου που δεν περιέχει εντολές.
- Η δεύτερη τριάδα "rw-" σημαίνει ότι οι χρήστες που ανήκουν στην ίδια ομάδα με τον ιδιοκτήτη έχουν κι αυτοί δικαιώματα Read (r) και Write (w) στο αρχείο.
- Η τρίτη και τελευταία τριάδα "r--" σημαίνει ότι όλοι υπόλοιποι χρήστες πλην του ιδιοκτήτη και της ομάδας του έχουν δικαίωμα μόνο ανάγνωσης - Read (r) του αρχείου.
Στην σύνταξη της εντολής chmod μετά τη λέξη chmod βάζουμε μια τριάδα αριθμών.
Ο αριθμός 0 σημαίνει κανένα δικαίωμα (ούτε ανάγνωση).
Ο αριθμός 4 σημαίνει δικαίωμα ανάγνωσης μόνο (r--).
Ο αριθμός 6 (4+2)σημαίνει δικαίωμα ανάγνωσης και τροποποίησης (rw-).
Ο αριθμός 7 (4+2+1) σημαίνει δικαίωμα ανάγνωσης, τροποποίησης και εκτέλεσης (rwx).
Αν έχουμε μετά το chmod την τριάδα 644 (π.χ. chmod 644 file1) σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαβάσει και να τροποποιήσει το αρχείο (6). Ο πρώτος αριθμός αφορά τον ιδιοκτήτη. Η ομάδα του ιδιοκτήτη μπορεί μόνο να διαβάσει (4) και οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν κι αυτοί μόνο να διαβάσουν το αρχείο (4).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)